Kankerverwekkend???

hoezo kankerverwekkend???
sommigen zeggen dat houtvezels kankerverwekkend is,
maar wat ik denk is dat tegenwoordig alles kankerverwekkend is.

mijn dieren zitten nog allemaal in houtvezels, en ik heb er geen probleem mee
mijn chinchilla zit in hooi.Ik heb een heel artikel gelezen over houtkrullen en het is heel slecht voor de ademhaling.Ook voor ratten enz.Ik gebruik het nooit.....
ik heb ook eens vernomen dat zaagsel kankerverwekkend zou zijn ja.
maar als het dermate slecht zou zijn verkopen ze het niet hoor.

en het is goedkoop dat kan ik van chinchilla zand niet zeggen vooral als je de hele bak ermee vol wilt gooien om ze gangen te laten graven.
dan kan je gewoon speelzand kopen bij een tuincentrum, waar kinderen mee mogen spelen in de zandbak. dit moet wel droog zijn, het vocht in zand is zeer slecht voor gerbils. ze worden er ziek van(verkouden,longontsteking,diarree).

wat het probleem is dat een bakk met zand ook risico's met zich meebrengt en praktisch is het ook niet. tunnels storten in en je gerbil(pups) stikt. je zult merken dat je je gerbils nauwelijks meer ziet, dat wil je toch ook niet.
een dikke laag zaagsel gemengd met hooi/stro e.d. kan ook geschikt zijn voor tunnels graven. en niet zo zwaar als het instort.

veel ratten fien zijn erg gevoelig voor stof, klopt. gebruik dan idd ook geen zaagsel, dit is gewoon stoffig. gerbils hebben daar in de meeste gevallen geen last van.

ik gebruik al lang gewoon open radjes voor de gerbils. kans is echt niet zo groot als je een ruim en goed rad heb dat ze de staart verliezen.
zoek maar een een geslotenlooprad wat ze niet kapot maken :P je heb die metalen met stoffen huls om het rad heen, binnen een week kapot. een plastic hamsterlooprad is nog slechter voor ze, plastic knagen ze kapot en kunnen er eerder in stikken en binnen krijgen.
ennu plastic is ook kankerverwekkend trouwens. als we er toch over bezig zijn hahaaha.

uiteindelijk ga je toch de gewone simpele open loopradjes gebruiken wat standhoudt.
[quote="Gerbilientje"]als het dermate slecht zou zijn verkopen ze het niet hoor. [/quote]

Daar heb ik zo mijn twijfels bij. Als je de hamsterwatten bekijkt worden deze ook gewoon verkocht alsof er niets mis mee is. Ze zijn niet kankerverwekkend maar ze kunnen wel grote problemen opleveren. Hamster kunnen er in verstikt geraken of als ze het opeten kan dit een blokkering van het darmstelsel met de dood tot gevolg hebben.

Nochtans wordt het verkocht als veilig nestmateriaal...

Nu wat dat zaagsel betreft, ik geloof ook niet echt dat het slecht is voor je dieren. Misschien voor de ademhaling voor bijvoorbeeld ratten ofzo dat kan ik mij wel inbeelden. Maar kankerverwekkend, misschien wel maar dan zal dit volgens mij maar in zeer beperkte maten zijn. Net zoals bij aspartaam. (Het zit in enorm veel voedingsmiddelen).
oei. Ik gebruik al altijd zaagsel (krullen) omdat deze er deftiger uitzien dan papiersnippers, langer proper blijven en omdat het niet duur is.
hier kan de discussie verder gaan over het zaagsel wat kankerverwekkend zou zijn.

vond het een beetje offtopic gaan bij de topic aanschaf van gerbils.

ga hier vooral verder met disscusieren :lol:
Ik had heb van mijn site gehaald, maar zal het nog eens terug opzoeken waar de bron van is. :wink:
ik heb mijn tekstje weer verwijderd, anders is het onnodige reclame en dus spam
< Home | P | X
Zaagsel schadelijk voor uw knaagdier of konijn?



Peter Klaver, dierenarts / consultant exoten en wildlife, Doornenburg
Adviesbureau Klaver4dieren
www.klaver4dieren.nl
E-mail: info@klaver4dieren.nl
Augustus - september 2005

Zaagsel bevat zo veel schadelijke stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook hun verzorgers lopen gezondheidsrisico. Paarden eten in wisselende hoeveelheden zaagsel / houtsnippers en de schadelijk werking van abietinezuur op paarden staat ter discussie.

Inleiding

Zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) wordt in Europa grotendeels gemaakt van naaldbomenhout (sparren en dennen) dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur. Het intensieve contact van knaagdieren en konijnen met hun bodembedekker heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en welzijn. Diverse typen zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) die in Nederland worden gebruikt en in de winkel liggen zijn recentelijk onderzocht op de concentratie van abietinezuur in Wageningen en de resultaten waren ronduit schokkend (tabel 2). Al het onderzochte zaagsel was afkomstig van naaldbomen,sparren en dennen, (tabel 1) en bevatte wisselende, maar substantiële concentraties van het abietinezuur. Deze schadelijke stof geeft kans op leverfunctiestoornissen en leverziekten, klachten aan de luchtwegen (pneumonie) en vergroot de kans op kanker voor konijnen en knaagdieren die op dit zaagsel leven.

Ook voor paarden is nader onderzoek nodig om de schadelijkheid van zaagsel door eten en door inademen van houtdeeltjes op basis van dennen en sparren.

Welke schadelijke stoffen in zaagsel?

Zaagsel wordt al jaren door veel eigenaren van knaagdieren, konijnen en paarden met volle tevredenheid gebruikt als bodembedekking en strooisel. Het is goedkoop, ruikt vaak lekker en heeft natuurlijke insectenwerende en desinfecterende eigenschappen door de aromatische verbindingen (fenolen) die in het hout zitten, met name uit naaldbomen. Maar een ¨natuurlijk product¨ betekent niet altijd dat het onschadelijk is voor de dieren die er op en in leven, integendeel. De toxische stoffen in de houtkrullen zijn schadelijk voor de gezondheid van het knaagdier en konijn. Eén van de meest giftige stoffen in het zaagsel is abietinezuur, wat in bijna alle soorten naaldbomen in wisselende hoeveelheid voorkomt. De knaagdieren en konijnen leven in nauw contact met de bodembedekking en daarom heeft het strooisel grote invloed op de gezondheid en welzijn van deze dieren.

Gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door toxische stoffen zoals abietinezuur en andere koolwaterstoffen (fenolen) in zaagsel. Waarschijnlijk komen kleine zaagseldeeltjes als stof in de luchtwegen en beschadigen daar het epitheel en komen de toxische stoffen in de bloedcirculatie. Verder zal opname plaatsvinden door het eten van zaagsel, waardoor abietinezuur rechtstreeks de lever belast door opname van wisselende hoeveelhede abietinezuur doir het lichaam.

Bij ratten geven de fenolen een op allergie lijkende reactie die het aanslaan van MycoplasmaÿPulmonis-gerelateerde infecties bevordert, waar tamme ratten ziek van kunnen worden en zelfs in korte tijd aan kunnen sterven. In feite is het geen allergie maar een intoxicatie met fenolen. Het epitheel van de trachea en bronchiën wordt beschadigd, waardoor virale en bacteriële infecties makkelijker aanslaan. De toxische stoffen komen ook in de bloedbaan terecht en geven leverbeschadiging. Bij langdurige blootstelling aan giftige stoffen uit het zaagsel is de schade aan de lever zeer uitgebreid en zo goed als onherstelbaar. De leverenzymen in het perifere bloed stijgen als indicatie voor leverschade en het immuunsysteem begint te verzwakken, waardoor we eigenlijk een zieke rat hebben.
[quote="Fien"]mijn chinchilla zit in hooi.Ik heb een heel artikel gelezen over houtkrullen en het is heel slecht voor de ademhaling.Ook voor ratten enz.Ik gebruik het nooit.....[/quote]

hooi zou ik niet nemen hoor als bodembedekking,
omdat hooi een onderdeel is van hun voedsel,
en ze eten er dan van.
Hij zit er al 14 jaar in.En hij eet er nooit van.De kooi is groot genoeg en hij heeft zen vaste plaats voor toillet en een aparte zandbak boven aan voor te rollen.Het rare is ik heb geperste blokjes van kruiden en hooi,het is nog niet lang nieuw in de winkels en dat eet hij wel.
[quote="Fien"]Hij zit er al 14 jaar in.En hij eet er nooit van.De kooi is groot genoeg en hij heeft zen vaste plaats voor toillet en een aparte zandbak boven aan voor te rollen.Het rare is ik heb geperste blokjes van kruiden en hooi,het is nog niet lang nieuw in de winkels en dat eet hij wel.[/quote]

mijn chinnies zouden er wel van eten,
ze zouden de volgende dag geen bodembedekking meer hebben :roll:
das ook t nadeel van die nieuwe bodembedekking die dan niet kankerverwekkend of slecht voor de luchtwegen is: van dat onbewerkte katoen. dat eten ze ook vaak op en daar krijgen ze weer verstopping van.
zaagsel is vooral kankerverwekkend voor mensen die een beetje de hele dag met zaagsel werken zoals bijvoorbeeld fokkers enzo.
ff over dat zand voor gerbils: je moet natuurlijk geen laag van 10 cm hoog erin doen, ongeveer 5 cm is voldoende en tunnels storten dan niet zo makkelijk in. ik weet niet of ze hun behoeftes altijd in dezelfde hoek doen, maar dan is schoonmaken natuurlijk niet zo'n probleem :)
dr zijn trouwens ook radjes die helemaal van metaal zijn, dus er zit geen stoffen lap om het wiel heen, maar dat is ook metaal, die zullen ze toch echt niet kapot krijgen denk ik ;)
nee gerbils zijn niet zindelijk en hebben vaak meerdere hoekjes e.d. voor hun behoefte.

ik geloof niet dat in een zandlaag van 5 cm een tunnel kan worden gegraven hoor.
de gerbil zelf is al bijna 5 cm breed dus kan je ook nagaan hoe breed de tunnel moet worden.
juist door de druk van het zand zou het niet in moeten storten vooral wanneer ze aan het opp. over de tunnels lopen.

ik ken die radjes niet. ik ken ze metaal alleen met de spijlen.
je kunt wel natuurlijk zelf eriets omheen spannen wat niet slijtbaar is.
maar gerbils laten echt hun staart niet achter tussen die spijlen tijdens het rennen die krult helemaal mee over hun rug zegmaar.
waar ze dan zouden klem raken is het deel naast het draaiende rad en het stilstaande metalen ondersteun. die ruimte moet ruim genoeg zijn dat de staart er niet in kan klemmen.

maarja ik heb nog nooit reacties gelezen waar dan ook dat iemand dit is overkomen.
Ik heb mijn 2 gerbils op turf zitten, ik had dat op meerdere Engelstalige sites gelezen dat dat het beste is. tussen de turf heb ik ook stro gedaan voor de stevigheid, maar daarvan gebruiken ze ook een deel als nestmateriaal.
Ik heb er ook wat houtkrullen tussengedaan, geen gekochte, maar houtkrullen die mijn moeder (die vioolbouw doet) mee heeft gebracht. ze heeft erop gelet van er geen mee te nemen van naaldhout.
ze kunnen daar heel goed gangen in graven, in die turf.
Het is hartstikke leuk voor gerbils om in zand te zitten. Zelf heb ik ze al jaren in turf zitten en ze maken de meest prachtige tunnels! Deze zakken echt niet in, als dat wel gebeurd dan stikken ze er echt niet in. Ik heb ze ook een poosje in speelzand gehad en nooit problemen gehad. Nadeel van zand is dat het snel gaat stinken, net als zaagsel.

Turf is echt ideaal en ze vinden het geweldig :D! De bak hoef ik maar 1x in de 4-6 weken schoon te maken.

Groetjes Hilde

ps sorry orkaatje, beetje duppelop, las je bericht toen ik de mijnes net had gemaild :lol:
srry da ik het vraag maar wat is turf eigenlijk?
Mijn gerbils hebben nu zaagsel en dat is dus niet goed...
Turf is absoluut niet goed voor gerbils !!!
de gangen zullen inderdaad wel mooi zijn, MAAR: Als ze diep kunnen graven, is er een kans dat zo'n gang instort en dat ze niet tijdig zich kunnen bevrijden. resultaat: dode gerbil

daarbij komt nog eens dat turf (en ook potgrond) vrij vochtig zijn, waardoor de kans op luchtwegeninfecties veel groter is!

En als derde heb je ook heel wat bacteriën en schimmels in turf en potgrond.

een extra nadeel bij zand: zand is koud, veel te koud voor gerbils. gebruik je het toch, moeten ze heel veel nestmateriaal hebben of moet je op een verantwoorde manier een warmtelamp installeren (ik ken van dat laatste niets, maar zo eenvoudig is het niet).

wil je graag tunnels: geef ze heel veel hooi, papiersnippers en karton extra en ze maken ook tunnels die (even) blijven leven.
voor iedereen die twijfelde of je gerbils wel enkel met hooi, houtkrullen en karton tunnels kunnen maken:

[img width=480 height=360]http://i15.photobucket.com/albums/a363/Noortjesfotoboek/G-JJ-N5-001-1.jpg[/img]


Ik heb mijn gerbils al 7 jaar op turf zitten en wat je allemaal noemt als 'gevaarlijk' daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Er storten zelden tunnels in, het is niet dat ze in bak vol met turf zitten hoor, gewoon een laagje van 5-10 cm, die ze natuurlijk zelf op 1 hoop graven en er dan een tunnel inmaken. Als er een tunnel instort dan graven ze zichzelf heel makkelijk weer uit. Turf is ook niet vochtig en helemaal niet koud. Het staat er juist om bekend dat het warm is (steek je hand maar eens in een zak turf, heeerlijk). Heel groot voordeel is dat turf heel erg goed absorbeert.

In Engeland adviseren ze zelfs turf bij gerbils en Engeland is een stuk verder wat betreft dierenverzorging/welzijn dan Nederland. Je moet er natuurlijk wel op letten dat er geen pesticiden e.d in je turf zitten, maar dit staat op de zak. Er is ook speciaal huisdierenturf, dus die is zeker vrij van pesticiden. 

Zaagsel vind ik waardeloos bij gerbils (en bij andere dieren trouwens), veel te stoffig. Als ik er zelf mee bezig ben heb ik er al last van, laat staan als ik erin moet wonen, nee dankje. Ook vind ik het heel erg snel stinken. Ok als je fokt dan is turf niet de beste keus omdat de kleintjes begraven kunnen worden, maarja ik fok niet, dus dat 'probleem' heb ik niet.

Groetjes Hilde
Er zijn ook veel theorieen over dat zaagsel kankerverwekkend is, en ook slecht is voor de eigenaren.

Ik gebruik trouwens een mengsel met als basis carefresh, dit is luchtiger dan turf en houdt samen met andere dingen in de mix echt hele gangenstelsels met burchten vast.